Τρίτη 23 Απριλίου 2019

ΕΞΑΓΩΓΗ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ

         Θα πρέπει να αφαιρούνται οι φρονιμίτες ;
Αν ο φρονιμίτης έχει ανατείλει κανονικά στο φραγμό, θα πρέπει να διατηρείται και να μην εξάγεται. Υπάρχει περίπτωση ο φρονιμίτης να είναι ημιέγκλειστος ή έγκλειστος. 
         Στην πρώτη περίπτωση δεν έχει ανατείλει πλήρως και καλύπτεται εν μέρει από το βλεννογόνο του στόματος (από ούλα- στο στόμα φαίνεται μόνο ένα μέρος του δοντιού). Εδώ ο ημιέγκλειστος
φρονιμίτης (εικόνα 1) θα πρέπει προληπτικά να αφαιρεθεί. Κάτω από  τα ούλα που καλύπτουν το δόντι παραμένουν υπολείμματα τροφών, τα οποία κάποια στιγμή θα προκαλέσουν λοίμωξη (περιστεφανίτιδα). Η περιστεφανίτιδα στην οξεία φάση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση αντιβιοτικών, αλλά κάποιες φορές - ευτυχώς λίγες - μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών. Επιπλέον, επειδή ο χώρος ανάμεσα στον ημιέγκλειστο φρονιμίτη και το προηγούμενο δόντι δεν μπορεί να καθαριστεί εύκολα με την οδοντόβουρτσα, μπορεί να προκληθεί τερηδονισμός στο μπροστινό δόντι.

 Εικόνα 1.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο έγκλειστος φρονιμίτης (εικόνα 2) καλύπτεται εντελώς από το βλεννογόνο του στόματος (ούλα) και δεν φαίνεται στο στόμα. Εδώ οι απόψεις διίστανται: κάποιοι γιατροί λένε να μη βγει  το δόντι, ενώ άλλοι λένε και σε αυτή την περίπτωση να αφαιρείται.Εγώ, από την πολυετή εμπειρία μου, προτείνω να αφαιρείται, ειδικότερα αν δεν καλύπτεται πλήρως από οστούν.
Εικόνα 2



Εικόνα 3




Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκληθεί λοίμωξη. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία, από το οδοντοθυλάκιο του εγκλείστου δοντιού μπορεί να δημιουργηθεί κύστη (εικόνα 3). Ο έγκλειστος ή ημιέγκλειστος φρονιμίτης, στην προσπάθεια του να εμφανιστεί στο στόμα "σπρώχνει" τα δόντια και προκαλεί συνωστισμό - "στραβώνει " τα μπροστινά δόντια, την περίοδο της εφηβείας.
  Καλό είναι, όταν υπάρχει ένδειξη, οι φρονιμίτες να αφαιρούνται σε νεαρά ηλικία, διότι προλαμβάνονται οι επιπλοκές και η μετεγχειρητική πορεία είναι πιο ήπια
   Η επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη. Φυσικά  θα πρέπει να γίνεται από γιατρούς, που  διαθέτουν επαρκή εμπειρία.Είναι σωστό να γίνεται από το Γναθοπροσωπικό Χειρουργό, που είναι ο πλέον ειδικός. Για τον έμπειρο Χειρουργό ο χειρουργικός χρόνος για την αφαίρεση έγκλειστου φρονιμίτη είναι μόνο 10 λεπτά.

                                                             Σταύρος Βασιλείου
                                                  Αν. Καθηγητής Στοματικής και
                                                  Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής